Persoonlijke boodschap in boek schrijven

Als je een cadeau geeft aan iemand die bijzonder voor je is, wil je er misschien ook wel een persoonlijke boodschap bij geven. Bij de meeste cadeaus is het niet mogelijk om iets te schrijven in of op dat wat je geeft. Het voordeel van het geven van een boek is dat je er een persoonlijke boodschap in kunt schrijven. Dit maakt je cadeau extra speciaal.
Wist je dat je bij My glossy ook zelf een boek kunt ontwerpen en kunt laten drukken? Wil je je cadeau dus nog persoonlijker maken, ontwerp dan zelf een boek vol verhalen en foto’s voor een bijzonder persoon. Je kunt een pagina wijden aan een persoonlijke boodschap, maar als je dat leuker vindt, dan kun je ook met de hand een persoonlijke boodschap in het boek schrijven. Kies dan voor witte schutbladen zodat je boodschap goed leesbaar is.
Wil jij een persoonlijke boodschap in een boek schrijven en weet je niet goed waar je moet beginnen? Wil je wat leuke ideeën of tips zodat je boodschap extra uniek wordt? We got you. In dit artikel geven we je inspiratie zodat jij direct aan de slag kunt met jouw persoonlijke boodschap. Enne… als je geen boek geeft, maar een prachtig ander cadeau met een leuk kaartje erbij, dan kun je deze leuke ideeën natuurlijk ook gebruiken om op je kaartje te schrijven!
De voordelen van een persoonlijke boodschap voorin een boek
Niet alleen kun jij je ei kwijt als je voorin een boek voor een bijzonder iemand een boodschap zet, het is voor de ontvanger van het boek ook heel leuk om je boodschap later nog eens terug te kunnen lezen.
Een cadeau voor een boekenfanaat
Vooral voor echte boekenwurmen is het fijn om te kunnen zien van wie ze het boek gekregen hebben. Het is immers makkelijk om te vergeten van wie je een boek gekregen hebt als je kasten vol met boeken hebt. In tegenstelling tot een kaartje, zal een boek langer meegaan en dus ook de boodschap die erin staat. Zo kan iemand jaren later nog jouw mooie woorden teruglezen. Een tip voor de boekenwurm: krijg je een boek met een kaartje? Stop dan het kaartje voorin het boek, op die manier bewaar je ook de persoonlijke boodschap bij het boek waarbij je hem gekregen hebt.
Een boek als kraamcadeau
Als je een boek geeft als kraamcadeau, ben je waarschijnlijk niet de enige. Een boek is een leuk, verantwoord en duurzaam cadeau voor de kersverse ouders. Ze zullen echter zoveel boekjes en boeken krijgen in korte tijd, dat het niet bij te houden is wie wat gegeven heeft. Terwijl de baby opgroeit tot een peuter en een kleuter, worden de boekjes steeds vaker voorgelezen. Het zou jammer zijn als dan de gever van het boek naar de achtergrond raakt. Jonge ouders vinden het juist heel fijn om te kunnen zien van wie ze een boek gekregen hebben. Hoe leuk is het om als ze aan het voorlezen van dat ene boek toe zijn gekomen tante Sjaan of buurvrouw Nel te kunnen vertellen dat hun boek het lievelingsboek is van de spruit?
Aarzel dus niet. Als je een boek cadeau geeft, schrijf dan een persoonlijke boodschap voorin het boek.
Persoonlijke boodschap in boek schrijven: 4 tips
Je kunt je boodschap natuurlijk zo lang of kort maken als je zelf wilt. In de volgende alinea zullen we ook wat voorbeelden geven zodat je daar je inspiratie uit kunt halen. Hier volgen alvast wat tips. Natuurlijk kan het zo zijn dat je ook onderdelen weglaat of dat je bijvoorbeeld twee tips combineert in één zin. Er zijn geen regels, dus wees vooral jezelf. Het is jouw boodschap, dus maak er vooral iets moois van waar jij blij van wordt en waarvan je denkt dat de ander het zal waarderen.
1. Begroeting
Begin met een aanhef waarin je de naam noemt van degene aan wie je het boek cadeau doet. Zorg er hierbij voor dat je de naam goed spelt. Niets is erger dan dat er voor altijd een verkeerd gespelde naam voorin een boek staat. Als je iemand dus (nog) niet zo goed kent, zorg er dan voor dat je uitzoekt wat de correcte spelling van diens naam is. Als je degene die jouw cadeau krijgt juist wel goed kent, zou je ook een koosnaampje kunnen gebruiken of een andere aanspreektitel die jullie gebruiken om elkaar aan te spreken. Een paar voorbeelden: Hé man! Beste Iris, Lieve buurvrouw, Jo Chrissie! Mijn zonnestraaltje, Dag aapje van me, Beste Harrold van der Steeg.
2. Waarom dit cadeau?
Vertel vervolgens waarom je specifiek dit cadeau, dit boek geeft. Voor welke gelegenheid geef je een cadeau? Een afscheid, een verjaardag of gewoon zomaar? Deed het je ergens aan denken? Past dit boek bij een fase in zijn of haar leven of gaat het boek over een hobby van de ander? Misschien is het een boek van een wensenlijst van de ander, vertel dan waarom je ervoor kiest juist dit boek te geven, waarom spreekt het jou aan en waarom vindt jij het leuk om dit boek te geven?
3. Deel iets persoonlijks
Schrijf iets persoonlijks op over jouw relatie tot de ander. Hoe hebben jullie elkaar ontmoet? Weet je de eerste keer nog dat je de ander zag of leerde kennen? Je kunt ook iets schrijven over een gezamenlijke herinnering die jullie hebben. Vertel de ander wat het allerleukste is dat je met elkaar hebt meegemaakt. Je kunt ook schrijven over dingen die jullie gemeenschappelijk hebben.
4. Afsluiting
Als afsluiting kun je de ander nog bedanken, een mooie wens of een aanmoediging meegeven. Dit kan zowel met een knipoog als heel serieus en zowel informeel als formeel. Als allerlaatste sluit je af met een groet en jouw naam.
Bovenaan je boodschap kun je optioneel nog de datum zetten van het moment van schrijven. Ook kun je de plaatsnaam waar je je bevindt vermelden. Het kan leuk zijn om te kunnen zien wanneer iemand een boek van jou heeft gekregen, maar het is niet altijd relevant. Doe wat in jouw situatie passend is en wat je zelf graag wilt. Het is tenslotte jouw cadeau en jouw boodschap.
Persoonlijke boodschap in boek voorbeeld
Hieronder volgen een aantal voorbeelden van persoonlijke boodschappen zoals je die in een boek zou kunnen vinden. Gebruik ze vooral ter inspiratie voor je eigen boodschap.
Jo Charlie,
Weet je nog dat we samen naar de motorbeurs geweest zijn? Dat is nog steeds één van mijn favoriete herinneringen. Zullen we weer eens wat plannen samen? Terwijl ik aan het winkelen was voor een nieuwe jas, zag ik dit boek liggen in de etalage van de boekenwinkel en ik moest direct aan jou denken. Ik weet dat je al 101 boeken hebt over motoren, maar dit is vast een mooie aanvulling op je collectie!
Dank je wel voor je vriendschap.
Hartelijke groet van je mattie Henk
—
Lieve buurvrouw,
Als bedankje voor al het oppassen van de afgelopen weken wilde ik graag een speciaal cadeau voor u uitzoeken. Ik weet dat u graag romans leest. Ik heb de dikste roman die ik kon vinden voor u uitgezocht, zodat u daarmee lekker kunt ontspannen na alles wat u voor mij gedaan heeft.
Nogmaals, ontzettend bedankt, ik waardeer uw hulp enorm.
Hartelijke groet, Jannelies van Dam
—
Beste Quincy Vermeulen,
Hierbij wil ik je van harte feliciteren met het lanceren van je eigen bedrijf. Ik heb het op een afstandje allemaal mogen zien en ik heb veel bewondering voor hoe je het allemaal in zo’n korte tijd voor elkaar gekregen hebt. Dit boek over ondernemen in 2025 komt vast goed van pas.
Ik weet zeker dat je de wereld gaat veroveren met je geweldige producten. Je kunt het!
Groet Marjolein
Klim in die pen!
Na het lezen van dit artikel heb je als het goed is voldoende tips gekregen voor het schrijven van je eigen persoonlijke boodschap voorin een boek. Als je een nog persoonlijker cadeau wilt geven, maak dan zelf een boek. Op My glossy kun je direct aan de slag. Door middel van diverse templates word je al een eindje op weg geholpen. Je hoeft het wiel niet zelf meer uit te vinden, maar je kunt je laten inspireren door de opmaak van de bladzijden en de ideeën in de diverse templates. Als je boek thuis op de mat gevallen is, schrijf je jouw persoonlijke boodschap voorin en je hebt een uniek cadeau. Je kunt direct beginnen. Waar wacht je nog op?